ПШЕНИЦЯ, СОРТ — КАССІОПЕЯ

Кассіопея
озима тверда пшениця

  Оригінатор. Науково–виробнича фірма „Дріада, ЛТД”, Інститут зрошуваного землеробства НААН. Сорт внесений до державного реєстру сортів рослин України з 2008 року для зони Степу і Лісостепу.

  Біологічні особливості. Сорт короткостеблового типу, рослини заввишки 78-79 см. Колос довжиною 6–7 см. Остюки зазубрені, з червоним забарвленням. Зернівка білого кольору. Дозрівання  за 270 – 278 діб. 

Відрізняється комплексною стійкістю до різних грибкових захворювань. Морозо - і зимостійкість висока (8,6 бала), посухостійкість підвищена (8,2 бала). Стійкість до осипання 8,5-9,0 балів. Стійкість до вилягання 8,5 – 8,8 балів. 

  Апробаційні ознаки. Різновид гордеіформе. Колос остистий, не опушений червоного кольору, щільний, призматичної форми, середньої довжини 75-85 мм. Остюки жорсткі, зазубрені, червоні. Зерно біле, овально-видовжене, крупного розміру. Колоскова луска видовжено-овальна. Зубець короткий, гострий, дзьобовидний. Плече овальне, вузьке.

  Господарські властивості. Високоврожайний. Урожайність в конкурсному сортовипробуванні 70–80 ц/га. Середня врожайність за роки випробування в зоні Степу 59,7 ц/га.  Відповідає всім вимогам стандарту до високоякісного зерна твердої  пшениці для виготовлення макаронних виробів вищого ґатунку. Натура зерна 810 г/л. Вміст клейковини – 40,3 %, білку в зерні  13,5 – 14,5 %. Загальна оцінка якості макаронів 8,0 – 8,5 балів.

  Агротехнічні вимоги. Рекомендується вирощувати по кращих попередниках (чорні та зайняті пари, зернобобові, багаторічні та однорічні трави). Кращим строком сівби в степовій зоні є 20–25 вересня. Оптимальна норма висіву 4,5–5,0 млн. схожих насінин на гектар, при більш пізніх строках норму висіву слід збільшувати до 5,5–6,0 млн/га.

SEE MORE